Sunday, July 19, 2009

Step by Step

Sesekali saje nak kongsi sket camne cara aku bikin karektor Musafir selain nak kasi hidup blog nih..hehe. Komik Musafir# 3 nih masih boley di follow kat paper Kosmo! setiap hari. Aku pun tatau la step aku nih betul ke tak, tapi aku tengok camni la pelukis komik lain buat. Maklum la aku belajar pun pakai main redah je. Kalau salah tu tolong-tolong la tegur. Aku budak baru belajar...

Step 1 : Memula cari idea & sketch guna pensil Faber Castell 3B
Step 2 : Pastu masukkan ink guna Artline 210-medium 0.6
Step 3 : Lepas scan, cari kaler yang sesuai kat Photoshop
Step 4 : Masukkan kaler
Step 5 : Letak logo & siap dah!!








10 comments:

meo188 said...

musafir... nice title

cronstudio said...

meo 188...
Tengkiu2...

Nazeri said...

wokeh! keep Rockin!

cronstudio said...

Nazeri...
Woraaiitt!!

d-zun-nun said...

hebatnya datuk!!! caya lah!!!
sama ngan muka ako siott :D

cronstudio said...

Maka terbongkarlah rahsia kemachoan d-zun-nun sekarang...piiiraahh mabok!!

azhar said...

saya suka step by step nih..
suka stroke kali nih..
color pun best..

simple..

Musafir kali ni lg best dan matang..
pacing..composition..stroke minimalis..

memang best ..kalu komik ni di koleksikan..

saya nak beli..saya nak baca..

cronstudio said...

azhar...
Mekasih..tapi xleh celen brush stroke Tuan Presiden..mahal ooo..

Koleksi Musafir, tatau la bila..huhuhu..

azhar said...

buat la koleksi...saya nak baca senang..dan enjoy..

stroke saya biasa..bukan mainstream..fan favorite

cronstudio said...

azhar...
Mudah2an berkat doa semua, adalah koleksi tu nanti agaknya...

Brush stroke tu dh makin power bang.. xleh cari makan yang lain pasnie...