Friday, December 26, 2008

Back to the Future








Kali ini aku nak berkongsi artwork lama aku masa berkarya kat Arena 2000, sekitar tahun 2002 dulu. Arena 2000 terbitkan banyak komik cam Aku & Sesuatu, Desperado, TnT, Chatters, Lalaq, Kartini, Buletin Lubuk dan Malim Pelita. Masa tu aku bersama kartunis Jakall telah bergabung menghasilkan komik Chatters. Satu trend baru masa tu dimana 2 atau 3 kartunis bergabung menghasilkan satu komik. Walaupun komik Chatters itu mendapat sambutan tapi hanya mampu bertahan sebanyak 2 isu je... kesian tul. Banyak kenangan pahit & manis selama berkarya kat situ yang sukar dilupakan. Sapa yang penah join sana tau laa... Apa yang penting dalam komik Chatters tu aku menghasilkan komik bertajuk Kirin Gaya, Irrana dan Showdown (loose satu muka). 

Tak lama pastu aku join Aie Productions, milik kartunis hebat dan sensasi, Aie. Komik pendek Kirin Gaya tu aku sambung jadi komik bersiri bertajuk Double dan diterbitkan dalam komik Aku & Sesuatu serta AIE (Alternative Indie Entertainment). Manakala komik Irrana diteruskan dalam komik terhangat masa tu, Aku & Sesuatu.

19 comments:

Pungguk said...

Woa,hebat gak abg crons eak.best gak karya abg nieyh.Abg wat cmner panel 2 and cloud 2?

cronstudio said...

Pungguk...
Mana de biasa2 je...

Panel tu abg sketch+ink kt paper, scan, pastu color dlm pshop. Cloud guna pen tool dlm pshop supaya bentuk nmpak cantik. Fill color, guna layer mask bagi softkan lagi color & reduce sket opacity color cloud tu.

Kalamtimur said...

gwe mmg follow komik yang dilukis oleh Cron ni, sempat beli dua buah Chatterz. Begitu juga dengan komik indie AIE.

cronstudio said...

Kalamtimur...
Tima kaseh bebyk sbb sudi support komik2 tu... kini semuanya tinggal nostalgia je...

gayour said...

mengingati kenangan lama memang seronok walau 'kelat dan pahit tak ingat!'

ia pengalaman hebat dalam hidup dan syukur kerana hingga ke hari ini kita masih diberi kekuatan dan peluang untuk trus hidup!

selamat trus melukis. selamat tahun baru hijrah 1430 dan 2009 masihi. moga lebih berjaya

cronstudio said...

gayour...
Thanx & Hepi New Year bro...
Moga kejayaan sentiasa mengiringimu...

Mmg betul segala kenangan pahit kadangkala boleh menjadi manis bila dikenang. Hidup & perjuangan harus diteruskan.

Semoga kehidupan kita semua akan lebih diberkati & bertambah suksess di tahun baru 2009 ini..

meo188 said...

gempak lah.... arena 2000 tu kejap je kan?

cronstudio said...

Yup! Tak sampai setahun jagung pun..huhu

INDRA QIRANA said...

sedap tgk artwerk jo ni hebat teruskan bekarya...antara pelukis komik yg hebat

cronstudio said...

indra qirana...
Mekasih..masih byk yg perlu aku perbaiki dan akan terus berkarya lagi&lagi&lagi...

Pungguk said...

Thank you abg crons,abg bleh jengok2 tak blog sya?Komen la sikit kartun baru yang saya terbit nieyh....Kalau ada kekurangan abg kritik sikit cara saya melukis,semoga saya lebih tabah dan dapat mengharungi bahtera merdeka ini dengan tenang...

cronstudio said...

Pungguk...
Bolehh..xdehal punye

Pungguk said...

Thank you abg crons...

Mohd. Fahmy b. Mohd Hashim said...

Cron mmg mantap artwork ko.. aku suka pensil awek yg tngh pegang pistol tu... chun! angle dynamic yg menarik!

cronstudio said...

Mohd Fahmy...
Thanx bro... sebenonya byk lagi yg aku kena belajar & perbaiki...

d-zun-nun said...

abang cron~ wakakak
peghh, apa crita baru encik 'siron'? ni blog ni idop lagi ke tak nih?

cronstudio said...

d-zun-nun..
Yo dude!! Mana punye laut lu pegi bertapa daa..lama x timbul-timbul. Blog aku nih secara zahirnya idop lagi la, cuma selalu lambat update je..wakakaka...

d-zun-nun said...

wakaka.. bertapa kat swk bro. keje gomen.(setelah tak dapat gaji melukis selama setaun, bwahahaa!! )
encik cron nih bagaikan rimau menyembunyikan kuku laa.. bila lagi bakal mengganas dgn kirana2.0
kem salam org rumah ngan baby kirana aaa

cronstudio said...

d-zun-nun...
Punye la jauh pegi bertapa, kt Batu Caves ni pun byk gua hape!!
Tatau la bila nk bikin komik Irrana 2.0 tu, tapi yg pasti Irrana tu skang dah darjah 1 Darul Ehsan...wakakaka